fbpx

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Hur du tvättar och rekondar din motorcykel

Vi på Carmee är inte bara experter på tvätt och rekond av bilar utan också motorcyklar. Vi har tvättat och rekondat många motorcyklar i Stockholmsområdet och samlat på oss mycket kunskap som vi vill dela med oss av till er. Tillvägagångssättet för tvätt och rekond av motorcykel är snarlikt den för bil men det finns några viktiga skillnader vilka vi tar upp i detta inlägg.

Hur du tvättar din motorcykel

I stora drag går en motorcykeltvätt till på liknande vis som en biltvätt. För en motorcykeltvätt krävs dock mer pillande för att få bort smutsen från alla skrymslen och vrår samt att du i samband med tvätten även ska passa på att tvätta och smörja upp kedjan på din motorcykel. 

Var inte rädd för att använda högtryckstvätten

Vid motorcykeltvätt finns det vissa som säger att högtryckstvätt bör undvikas då den kan förstöra delar på motorcykeln och skjuta bort fett ur lagren. Vi och många med oss anser att det är att föredra att tvätta sin motorcykel med högtryckstvätt då smutsen och medel sköljs av motorcykeln effektivare. Viktigt är dock att du ser till att hålla avstånd (minst 50 cm) med högtryckstvätten från lager och känsliga delar på motorcykeln.

Innan vi börjar tvätta kommer här en lista på saker du kommer behöva för din tvätt:

 1. Högtryckstvätt
 2. Alkalisk avfettning
 3. Kedjerengöringsspray
 4. Kedjeborste
 5. Kedjespray
 6. Schampo
 7. Mikrofiberduk/tvätthandske
 8. Penslar
 9. Torkduk

 

Nu till själva tvättandet:

 1. Stoppa in en trasa eller täpp för avgasröret på annat vis för att undvika att det rinner ner vatten i det. 
 2. Spruta på alkalisk avfettning på hela motorcykeln och låt verka i någon minut (se bara till att avfettningen inte torkar in).
 3. Spola sedan av all avfettning noggrant med högtryckstvätt uppifrån och ner. Tips är att rulla motorcykeln några decimeter så att du kommer åt och kan spola överallt på hjulen.
 4. Spraya på kedjerengöringsspray på kedjan och rengör den med kedjeborsten. Se till att snurra bakhjulet så att du kommer åt och kan tvätta kedjan överallt. 
 5. Spola bort kedjerengöringssprayen med högtryckstvätten.
 6. Schamponera sedan hela motorcykeln med mikrofiberduk/tvätthandske och en mjuk pensel (för ställen där du inte kommer åt med mikrofiberduken). Se även här till att rulla motorcykeln några decimeter i taget så att du kan schamponera överallt på hjulen. 
 7. Spola av schampot med högtryckstvätt uppifrån och ner. 
 8. Torka bort allt vatten med en torkduk för att undvika kalkfläckar. Är du riktigt seriös kan du i detta steg använda dig av tryckluft för att blåsa bort vatten från alla skarvar och trånga utrymmen så att din motorcykel blir helt torr. 
 9. Avsluta med att smörja upp kedjan igen med kedjesprayen.

 

Tillvägagångssättet och sakerna vi rekommenderar ovan är till för den vanliga underhållstvätten. Om din motorcykel ex. har insekter på fronten, flygrost på fälgarna, asfaltsfläckar eller kåda på sig behövs andra medel som är avsedda för att ta bort specifik smuts. 

Hur du rekondar din motorcykel

Till skillnad från en bil har en motorcykel många små ytor och trånga utrymmen vilket medför att en rekond av en motorcykel kan ta betydligt längre tid än en bil, trots att den är mycket mindre till ytan. Var därför beredd på mycket pillande och ont i fingrarna för att polera upp varenda liten detalj på din motorcykel. Utöver att polera lacken på din motorcykel ska även plastdetaljer och ev. läder behandlas emellanåt så att dessa återfuktas och behåller samma glans och lyster som när de var nya.  

För att rekonda din motorcykel behöver du följande prylar (förutsatt att du redan tvättat din motorcykel enligt stegen ovan):

 1. Polermaskin – både vanlig 125 mm men också en mindre, helst med 50 mm stödplatta om du har tillgång till en sådan. Det blir mycket lättare att polera i trånga utrymmen med en sådan men det funkar också bra att polera för hand.
 2. Polermedel
 3. Autosol eller annan metallpolish
 4. Vax eller lackskydd
 5. Tryckluft
 6. Mikrofiberdukar
 7. Vinylglans
 8. Läderfett
 9. Däckglans

 

Hur rekondar du då din motorcykel:

 1. Efter att du tvättat din motorcykel, fått bort all smuts och den är helt torr börjar du med att polera alla lackerade ytor. För de större ytorna använder du den vanliga stora polermaskinen och för de trånga utrymmena går du på med den mindre polermaskinen, alternativt polerar för hand med mikrofiberduk. 
 2. På de kromade delarna räcker det oftast inte med vanligt polermedel för att få dessa glansiga och snygga så dessa kan du polera upp med Autosol eller annan metallpolish och en mikrofiberduk. 
 3. Torka bort polermedel och Autosol med en ny mikrofiberduk och använd tryckluft och blås i skarvar och andra trånga utrymmen för att få bort ev. polerdamm. 
 4. Beroende på vad du vill ha för skydd på din motorcykel lägger du nu på ett vax eller lackskydd på alla lackerade och kromade ytor och torkar sedan bort ev. rester från detta.
 5. Lägg på däckglans på däcken med en svamp eller mikrofiberduk och se till att hålla dig borta från bromsskivorna.
 6. Fetta en ev. läder med läderfett och spraya på vinylglans på plastdetaljer och torka av.
 7. Ut och åk med din skinande rena hoj!

Hur ofta ska jag tvätta min motorcykel?

Det beror självklart främst på hur mycket du kör med den och i vilka väder. Använder du din motorcykel att ex. pendla med i Stockholm rekommenderas att du tvättar den minst en gång varannan vecka och för dig som bara använder motorcykeln att cruisa runt med på varma sommardagar kan det räcka med 1-2 gånger per år.

Får jag tvätta min mc hemma?

Det finns inget förbud mot att tvätta sin mc eller bil hemma men det bör undvikas då spillvattnet rinner ut i dagvattensystemet och förorenar våra vattendrag och sjöar. Om du verkligen måste tvätta din mc hemma rekommenderas att du gör det på en gräsmatta eller grusplan så att spillvattnet filtreras genom marken innan det når ut i närmsta vattendrag.
Vi har faktiskt skrivit ett inlägg om “hemmatvätt” av fordon för dig som vill läsa mer om detta: https://carmee.se/far-jag-tvatta-bilen-hemma/ 

Ett bättre alternativ om du bor i Storstockholm är att låta Carmee komma till dig och rekonda din mc då vi samlar upp allt spillvatten, suger upp det i en tank i vår servicebil som vi sedan kör och tömmer i en anläggning med reningsverk.

Följ oss på SoMe

Om du inte redan gjort det, se till att följa oss på Facebook (https://www.facebook.com/carmee.se) och Instagram (https://www.instagram.com/carmee.se/) för att hålla koll på de allra senaste nyheterna från Carmee.

Vill du ha hjälp med att tvätta/rekonda din motorcykel hos dig i Stockholm?

Kontakta oss då idag på [email protected] så bokar vi in en tid där vi kommer ut till dig och hjälper dig med din motorcykel.

 

© 2024 Carmee AB

Kontakt

Kontakt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]