fbpx

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Vad är rekond?

Rekond är en förkortning på ordet rekonditionering och på engelska kallas rekond för detailing (USA) och valeting (UK). Vår definition av rekond/bilrekond är att “återställa en bil till nyskick”Rekond kan dock tolkas på olika sätt och uppfattas som ett relativt brett och vagt begrepp som har olika betydelse hos bilvårdsföretag och personer. I och med att det inte finns någon tydlig definition av vilka moment som ska ingå i en rekond varierar dessa en hel del mellan bilvårdsföretag. Generellt skapar detta en stor förvirring för konsumenten.

Ett generellt tips om du vill att ett bilvårdsföretag ska utföra en rekond på din bil är att titta ordentligt på vilka moment som ingår om du vill jämföra flera aktörer.

Vad är skillnaden på bilrekond och biltvätt?

Att jämföra bilrekond och biltvätt kan likställas med skillnaden mellan att gå på spa och ta en dusch. Biltvätt och att duscha gör vi kontinuerligt för att vårda bilen och hålla god hygien. Spabehandling eller rekonditionering av sin bil är något som görs mer sällan och vår förväntan är oftast densamma; uppleva “ny-känslan”.

Tittar vi på skillnaden i moment mellan en bilrekond och biltvätt så anser vi att följande skillnader finns:

Utvändigt

För en utvändig bilrekond ingår utöver tvätt av exteriören även polering och vaxning av bilen samt motortvätt. För en biltvätt är det vanligast med enbart tvätt av exteriören på bilen och i vissa fall kan det även ingå vaxning och motortvätt.

Invändigt

Momenten invändigt mellan en bilrekond och biltvätt är oftast densamma. Den huvudsakiga skillnaden är noggrannheten mellan en bilrekond och biltvätt. För en biltvätt brukar det oftast vara en snabb dammsugning och borttagning av de lättaste fläckarna. För en invändig rekond rengörs varenda liten yta i bilen och alla fläckar som går att ta bort, tas bort.

Vad innehåller en rekond?

Vår uppfattning är att följande ingår i en rekond:

Vad ingår i en utvändig rekond?

 • Tvätt av exteriör, motorrum och hjul med avfettning, flygrostborttagare och schamponering
 • Polering av lack för att ta bort repor och ojämnheter
 • Vaxning av lack för att skydda och behålla lystern (det brukar ofta gå att byta ut vaxning mot lackförsegling/lackskydd om kund vill betala extra för detta)
 • Däckglans på däcken och vinylglans på plastdetaljer, både för att skydda men också för att de ska se ut som nya

Vad ingår i en Invändig rekond? (alla moment utförs mycket noggrant)

 • Dammsugning av hela bilens interiör
 • Golvmattor och golv rengörs
 • Sätesrengöring (behöver oftast betala extra för denna tjänst)
 • Fönster invändigt
 • Plast, vinyl och läder på paneler, lister och i dörrkarmar rengörs
 • Vinylglans på instegslister och andra lämpliga plastdetaljer
 • Ev. borttagning av dålig lukt (behöver oftast betala extra för denna tjänst)

Vad ingår i en Helrekond?

En Helrekond är alltså rekond på både insidan och utsidan av din bil och moment som ingår är därför momenten ovan för Invändig rekond och Utvändig rekond.

Hur ofta ska man rekonda sin bil?

För att gå tillbaka till liknelsen mellan rekond och spa så är det ungefär som att fråga hur ofta du behöver gå på spa. Det är främst upp till dig själv att bestämma. Vissa vill ha en bil i nyskick så gott som hela tiden medan andra tycker kanske det räcker med en rekond precis innan bilen ska säljas för att maximera försäljningspriset. Det vi hursomhelst kan säga är att kontinuerligt utföra rekond (ungefär en gång per år) på sin bil är ett bra sätt att förlänga livslängden och bibehålla andrahandsvärdet på den

Vad kostar en rekond?

Som vi tidigare nämnt varierar vilka moment som ingår i en rekond kraftigt och så även priset. En Helrekond, alltså en Invändig och Utvändig rekond kan kosta så lite som 2000 kr upp till långt över 10 000 kr beroende på vilket bilvårdsföretag som utför tjänsten. Ska du låta ett seriöst bilvårdsföretag utföra en Helrekond på din bil får du räkna med åtminstone 4000 kr för att få din bil i “nybilsskick”. Priset kan dock variera beroende på storlek och skick på din bil. För Invändig eller Utvändig rekond är priset ungefär hälften mot en helrekond.

Vill du uppleva nybilskänslan igen?
Boka då någon av våra rekondtjänster idag LÄNK

© 2024 Carmee AB

Kontakt

Kontakt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]