fbpx

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Vad är keramiskt lackskydd?

Keramiskt lackskydd är en typ av lackskydd som bildar en tunn glasliknande hinna på lacken efter att den applicerats och fått härda. Keramiskt lackskydd skyddar och behåller lackens glans och hydrofobicitet en längre tid (oftast flera år) vilket har gjort att det blivit väldigt populär hos bilvårdsintresserade redan från start, när det lanserades på den svenska marknaden runt 2010.

Keramiskt lackskydd är det mest hållbara och slittåliga du kan skydda din lack med. Det står emot alla typer av kemikalier, gör att smuts lossnar lättare och gör bilen mer lättvättad. Det skyddar även bilen bättre mot inbrända insekter och fågelspillning samt skyddar mycket effektivt mot skadliga uv-strålar som annars bleker lacken.

Vad är lackskydd?

Lackskydd (även kallat “Lackförsegling”) är ett samlingsnamn där ex. keramiskt lackskydd ingår. Utöver keramiska lackskydd finns även polymerlackskydd (enklare att applicera men har kortare hållbarhet och tål inte kemikalier lika bra) samt teflonlackskydd (också enklare att applicera men klarar inte av kallavfettning). Vissa säger även att vax ingår i gruppen lackskydd men det tycker inte vi då vax har en betydligt kortare hållbarhet och inte skyddar lika bra som lackskydd och bör därför hållas isär från dessa.

Hur länge håller keramiskt lackskydd?

Leverantörer av keramiskt lackskydd marknadsför hållbarhetstider upp till 10 år men vanligast är hållbarhetstider runt 3 år. Vi rekommenderar att du inte ska stirra dig blind på hållbarhetstiden utan hur lackskyddet appliceras samt hur du sedan tar hand om bilen vilket är betydligt viktigare. Är inte lacken helt ren när lackskyddet appliceras eller om lagret med lackskydd är för tunt påverkar detta hållbarheten negativt. Är du inte försiktig när du tvättar din lackskyddade bil och ex. tvättar den i en automatisk borsttvätt får den repor och lacken tappar sin glans och hydrofobicitet. Dessa blir sedan betydligt svårare att få tillbaka då keramiskt lackskydd är hårdare än lack och därmed svårare att polera.

Fördelar med keramiskt lackskydd

Nedan punktar vi upp de enligt oss viktigaste fördelarna med keramiskt lackskydd och varför du ska applicera detta på din bil:

 1. Betydligt längre hållbarhet än andra lackskydd och vax.
 2. Motstår alla typer av kemikalier till skillnad från andra lackskydd.
 3. Gör din bil lättvättad och skyddar den mot väder och vind.
 4. Ökar värdet på din bil.

Nackdelar med keramiskt lackskydd

Nedan punktar vi upp de nackdelar som finns med keramiskt lackskydd och varför vissa ska undvika att applicera detta på sina bilar:

 1. Kräver att tid läggs på att tvätta din bil regelbundet.
 2. Får inte tvätta din bil i automattvätt.
 3. Gör att det lättare blir kalkfläckar på lacken. 
 4. Svårt att applicera och därmed lätt att göra misstag som både blir tidskrävande och kostsamma att rätta till.

Hur tar jag hand om en bil med keramiskt lackskydd?

Vi rekommenderar att du endast handtvättar din bil och gör det oftare men lättare när den har keramiskt lackskydd. Vad vi menar med det är att du bör tvätta din bil gärna varannan vecka (beror på hur ofta och långt du kör) och när du tvättar den räcker det oftast med bara alkalisk avfettning och avspolning eller avfettning och sedan schamponering. Vid tvätt bör även någon typ av vax eller enklare lackskydd appliceras ovanpå det keramiska lackskyddet. Detta då keramiskt lackskydd dessvärre gör att det lättare blir kalkfläckar på lacken. Så att schamponera med vaxschampo, spruta på en wet coat och spola av, eller lägga på ett sprayvax efter tvätt gör att din lack kommer hålla sig snyggare längre.

Hur applicerar du keramiskt lackskydd?

Om du ska applicera ett keramiskt lackskydd själv på din bil ska du alltid börja med ett noggrant förarbete och förberedelse av de ytor man ska lägga coating på. 

Här kommer en kort guide för dig som vill applicera keramiskt lackskydd själv på din bil:

 1. En noggrann utvändig tvätt med asfaltslösare, flygrostborttagare, alkalisk avfettning och schampo utan vax. Du kommer med största sannolikhet även behöva “lera” lacken för att få bort det sista av flygrosten, asfaltsfläckarna m.m. så att utsidan blir 100 % ren.
 2. Torka sedan bilen noggrant och låt den gärna stå några timmar så att du är helt säker på att allt vatten är borta.
 3. Använd maskeringstejp och tejpa de ytor som du inte vill applicera lackskydd på samt plastdetaljer som du inte vill polera (om du väljer att göra detta innan applicering av lackskyddet).
 4. Vill du polera ytorna lackskyddet ska appliceras på så se till att använda polermedel utan fillers och vax för att göra det så enkelt som möjligt att göra rent ytorna innan applicering.
 5. Efter en ev. polering så ska du se till att ytorna är HELT fria från smuts och polerrester genom att använda Isopropanol (IPA) eller en så kallad Panel Wipe, ex. Tershines Prime – Panel Wipe (https://tershine.com/collections/exterior/products/prime-panel-wipe). 
 6. Sedan är det bara att applicera och buffa av lackskyddet enligt tillverkarens instruktion. Viktigt när du applicerar lackskydd är att du inte blir störd eller glömmer bort att buffa av det i tid då det annars blir tråkiga fläckar som är väldigt svåra att få bort.
 7. Se slutligen till att låta lackskyddet härda (oftast runt 24 h) och se till att inte tvätta bilen några dagar framöver (enligt tillverkarens instruktion).

Njut av en snygg bil lång tid framöver. 🙂

Tycker du det låter komplicerat att applicera keramiskt lackskydd själv eller är rädd för att göra fel kan du lämna in din bil till oss på Carmee eller annan seriös bilvårdsaktör så hjälper vi dig. 😉

Vilket lackskydd är bäst?

Det finns en uppsjö av olika keramiska lackskydd på marknaden och många åsikter om vilken som är bäst. Vi har testat Koch-Chemies Ceramic Allround C0.02 (https://www.koch-chemie.com/en/products/ceramic_allround_c002) och Tershines Magnify – Coating (https://tershine.com/collections/exterior/products/magnify-coating). Tershines har vi upplevt är lättare att applicera men har kortare hållbarhet än Koch-Chemies.

Oavsett vilket lackskydd du väljer så ska du tänka på det vi sa ovan: stirra dig inte blind på vilket lackskydd du ska välja utan fokusera på att få det applicerat på bästa möjliga sätt och ta hand om din bil efter applicering så ska du se att du får ett skydd med lång hållbarhet.

Skyddar keramiskt lackskydd mot repor?

Det är en vanlig missuppfattning bland bilägare är att keramiskt lackskydd gör din bil repfri. Vissa typer av keramiska lackskydd skyddar dock en aning mot repor men det är knappt märkbart. Om du vill komma så nära en repfri bil som möjligt är PPF (skyddsfilm) det bästa alternativet. Det är en plastfilm som klistras fast på bilen, oftast på fronten och bakspeglar för att skydda mot stenskott men gör också att ytan blir tåligare mot repor. Om du vill ha PPF på din bil och bor i Stockholmsområdet rekommenderar vi WrapZone: https://www.wrapzone.net/ men det finns även många andra duktiga firmor som jobbar med PPF.

Vad kostar keramiskt lackskydd?

Att bara köpa en flaska keramiskt lackskydd kostar allt mellan 500 kr upp till ca 2000 kr. Utöver lackskyddet behöver du nitrilhandskar, ansiktsmask/ångskydd, mikrofiberdukar m.m. så du får räkna med att behöva lägga åtminstone 1000 kr om du ska applicera det själv.

Väljer du istället att lämna in din bil för att få den skyddad ska du räkna med minst 5000 kr för att jobbet ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. Priset kan dock många gånger vara betydligt högre beroende på hur mycket polering som ska göras på bilen innan lackskyddet appliceras samt vilket lackskydd som används och hur många lager som appliceras. 

Se till att välja en aktör som du har förtroende för och gör ett bra jobb då ett felaktigt applicerat skydd blir både dyrt och omständligt att åtgärda.

Följ oss på SoMe

Om du inte redan gjort det, se till att följa oss på Facebook (https://www.facebook.com/carmee.se) och Instagram (https://www.instagram.com/carmee.se/) för att hålla koll på de allra senaste nyheterna från Carmee.

Vill du också ha keramiskt lackskydd på din bil?

Vi hjälper dig att skydda din bil genom att du bokar din behandling på  LÄNK

© 2024 Carmee AB

Kontakt

Kontakt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]