fbpx

Vi håller den mobila verksamheten stängd from 1 dec - 31 mars. Under tiden tar vi in bokningar i våran lokal.

Vi håller den mobila verksamheten stängd from 1 dec - 31 mars. Under tiden tar vi in bokningar i våran lokal.

Undvik onödiga kostnader vid återlämnande av leasingbil

Leasingperioden börjar ta slut och det börjar bli dags för dig att lämna tillbaka din bil. Du kanske hört om skräckexempel där en leasingtagare fått betala över 40 tkr för några småskador på sin bil vid återlämnandet? Är du osäker på vad du ska göra för att inte råka ut för samma sak? I detta inlägg tipsar vi dig hur du kan undvika onödiga kostnader när du ska lämna tillbaka din leasingbil.

Reparera skador innan återlämnandet

Att laga ev. skador på din leasingbil hos en bilskadeanläggning brukar i de flesta fallen vara betydligt billigare än att låta leasingbolaget reparera dessa. Här kommer några tips på vanliga skador som kan vara lätta att missa:

Skrapade fälgar

Något som är väldigt vanligt och lätt att råka göra, speciellt om du kör bil i en storstad och ofta behöver fickparkera. Det räcker oftast med att fälgen har lättare repor som känns när du drar med fingret över dom för att du ska få betala extra för dessa.

Grövre repor på lacken

Ett bra test för att kontrollera om reporna på din bil går att polera bort eller inte är att dra försiktigt med nageln över repan. Om nageln fastnar i repan är den för stor och kommer inte gå att polera bort utan behöver istället att omlackeras. För repor där nageln inte fastnar går dessa att poleras bort och leasingbolagen anser dessa som normalt slitage och tar alltså inte ut någon extra kostnad för dessa.

Stenskott på vindrutan

Se till att du lagar ev. stenskott som du har på vindrutan. Stenskott som ska lagas har alltid ett område som är svart till färgen. Detta är då pga. att rutan har spruckit in till laminatet (mellanskiktet av vindrutan som är i plast) och luften som kommit in i rutan gör att det blir svart till färgen. Se till att få stenskotten lagade hos en expert på bilglas som gör så att slutresultatet blir så bra som möjligt.

Stenskott på karossen

Detta är endast viktigt för dig som har många stenskott på karossen, det brukar framförallt vara på huven dessa uppstår. Antingen köper du ett lackstift själv med rätt färgkod från tillverkaren av bilen och fyller i dessa själv eller så passar du på om du har en annan skada som ska åtgärdas hos en bilskadeanläggning att be dom fylla i stenskotten åt dig.

Se till att din bil är ren både på insidan och utsidan

Att tvätta din bil noggrant både på insidan och utsidan är både bra för att upptäcka ev. skador och onormalt slitage men även för att du annars kan få betala extra om den inte är ordentligt rengjord vid återlämnandet. Utöver detta kan i vissa fall kontrollanter som kontrollerar väl rengjorda bilar vid återlämnande av leasingbil kontrollera dessa snabbare och inte lika noggrant då de antar att användaren tagit bättre hand om dessa.

Vid tvätt av din bil, framförallt på insidan finns det dock tre saker som är lätta att missa och som du kan få betala extra för om de inte är åtgärdade:

Fläckar på tygklädsel

Om din bil har textilsäten är det inte helt omöjligt att någon som åkt i din bil råkat spilla något på sätena. Fläckar på textilsäten är oftast inte helt lätta att få bort utan det behövs oftast en speciell textilrengöringsmaskin för att få bort dessa. Vi på Carmee använder ex. en sådan maskin när vi utför vår “Sätesrengöring”. Se till att dina textilsäten är ordentligt rengjorda utan fläckar vid återlämning av din leasingbil.

Djurhår

Om du haft djur i din bil under leasingperioden är det svårt att undvika att inte hela bilen blir full av djurhår. Det är ett tidskrävande jobb att få bort dessa och utan rätt verktyg kan det nästintill vara omöjligt att få bort alla hår. Vi på Carmee har ex. en tilläggstjänst till våra olika tvätt och rekondtjänster för dig som vill få bort djurhår från insidan på din bil.

Dålig lukt

Om du har haft mat, vätska eller något annat som gjort att din bil börjar lukta illa måste denna lukt bort. För att få bort lukten är det viktigast att få bort källan till lukten men i vissa fall kan lukten ha spridit sig så pass att din bil behöver luktsaneras med en speciell typ av luktborttagningsmaskin. Först behöver insidan på bilen tvättas noggrant, därefter används luktborttagningsmaskinen som får stå i din bil i ca en halvtimme och slutligen vädras bilen ur. Det brukar göra susen för att få bort de flesta typer av otrevliga dofter.

Ta med all utrustning du fick med bilen

Du kanske fick extra bilnycklar, låsmuttrar, takräcken, dragkrok m.m. Se till att du fått med dig all utrustning när det är dags att lämna tillbaka din bil. I de fall du behöver lämna tillbaka sommar- eller vinterdäck så tänk på att lägga dessa i plastpåsar innan de bärs in i bilen för att undvika märken på interiören.

Hur mycket kommer skadan/det onormala slitaget att kosta mig?

Det är tyvärr inget vi kan svara på då beloppen skiljer sig både mellan leasingbolagen men även mellan kontrollanterna som utför slutkontrollen på leasingbilar.

Vill du ändå veta hur mycket en skada eller onormalt slitage kommer kosta så rekommenderar vi dig att du fotar skadan/slitaget och tar kontakt med ditt leasingbolag.

Vill du ha hjälp med att få din bil ren och fin innan återlämnandet? 

Boka då någon av våra rekondtjänster så kommer vi till dig och gör din bil ren LÄNK

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]