fbpx

Mycket insekter på fronten? Vi får bort även det med vår heltvätt!

Boka däckbyte hos dig idag så bjuder vi på spolarvätska!

Tvätta bilen själv - steg för steg

För dig som tycker det är kul att ta hand om sin egen bil kommer här en guide för hur du på ett skonsamt och proffsigt sätt ser till att exteriören på din pärla är fin och ren. 

När du ska tvätta din bil själv rekommenderar vi på Carmee att du åker till en så kallad gör-det-själv-hall (GDS-hall). En gör-det-själv-hall (GDS-hall) kan säkerställa att de miljögifter som släpps ut från en biltvätt samlas upp och tas tillvara på ett korrekt sätt. Mer info om varför vi inte rekommenderar att du ska tvätta bilen själv hemma hittar du i detta inlägg: LÄNK

Är du osäker vad du behöver ta med dig till GDS-hallen och vad dessa produkter används till har vi samlat en lista på de viktigaste produkterna i detta inlägg: LÄNK

Börja tvätta din bil utvändigt

Vi rekommenderar alltid att du börjar tvätta din bil utvändigt då det finns en risk att du smutsar ned dig själv om du börjar tvätta invändigt, vilket ökar risken för att du repar lacken på bilen. Detta då det är enkelt att råka stöta till exteriören på din bil när du jobbar invändigt med exempelvis dammsugning.

1. Kallavfettning (vid behov)

Om det är vinter, eller om du är medveten om att din bil har asfaltsfläckar eller annan oljebaserad smuts på lacken kommer du behöva applicera kallavfettning på din bil. Bra att veta är att kallavfettning är ett petroleumbaserat medel och gillar därav inte vatten. Därför bör den alltid appliceras på en torr bil och därav också det första givna steget när du ska tvätta bilen själv. 🙂

Applicera kallavfettning på torr bil för bästa effekt

  1. Spruta kallavfettningen på torr bil. Du behöver inte spruta högre upp än till en linje i höjd med mitten på dörrarna där det ofta brukar sitta en list. Se dock till att spruta lite extra bakom hjulhusen då det oftast är här asfalt och annan oljebaserad smuts tenderar att fastna.
  2. Låt verka i ca 5 min eller i enlighet med tillverkarens rekommendation.  Det är dock viktigt att medlet inte får torka på ytan.
  3. Nu bör du antingen applicera alkalisk avfettning på bilen eller skölja av medlet med högtryckstvätt. Om du väljer att skölja av bilen för att den alkaliska avfettningen ska få bäst effekt så börja nedifrån och jobba dig uppåt.

Varför nerifrån och upp?

Vi rekommenderar att du sköljer nerifrån och upp för att smutsen ska kunna rinna av bilen på en ren yta utan friktion. Då undviker du att smutsen fastnar och bildar klumpar av smuts samt att medlet får verka längre på den övre delen.

2. Alkalisk avfettning

Den här typen av avfettning hjälper till att ta bort den vanligaste smutsen på din bil, vilket är organisk smuts. Det kan vara bland annat lera, vägdamm, insekter och fågelbajs.

Använd en foam lance om du har möjlighet

Den senaste tiden har det blivit allt vanligare att man använder en foam lance vid applicering av alkalisk avfettning/förtvättsmedel. Foam lance gör som du kanske redan vet så att medlet skummar vilket medför att medlet stannar kvar längre på bilen. Det leder till att verkningstiden ökar vilket gör att du sedan kan spola bort mer smuts samtidigt som du spolar bort skummet.

Sprayflaska fungerar också bra

Har du inte tillgång till en foam lance går det självklart bra att applicera medlet med en vanlig sprayflaska. Tänk dock på att vara noggrann och spraya medlet heltäckande över hela bilen. Det är enklare att missa ytor med en vanlig sprayfaska då till skillnad, en foam lance gör det väldigt tydligt var skummet hamnar.

  1. Spraya den alkaliska avfettning över hela bilen.
  2. Låt verka i ca 5 min beroende på tillverkarens rekommendation. Extra viktigt att du ser till så att den alkaliska avfettningen inte torkar in på bilen då den kan lämna märken som är svåra att få bort.
  3. Skölj av bilen nerifrån och upp. Passa även på att öppna upp dörrarna och spola av trösklarna i detta steg.

3. Fälgrengöring/flygrostborttagare (vid behov)

Efter att du applicerat avfettning och spolat av bilen kan det fortfarande finnas små prickar kvar på bilen som inte har gått bort. Det är så kallad flygrost som kan sitta på dina fälgar och lack, vilket är bromsdamm och metallpartiklar från exempelvis dubbdäck. Flygrost tas bort med fälgrengöring vilket även brukar kallas flygrostborttagare.

Osäker på om du har flygrost på din bil?

Är du osäker om du har flygrost på din lack kan du dra med ovansidan av din hand mot lacken. Har du tvättat bilen och den ser ren ut och det fortfarande känns strävt är det garanterat flygrost kvar på lacken.

Fälgrengöringen blir lila när det börjar verka

  1. Spraya medlet på de ytor där du upptäckt att du har flygrost. Ytorna är vanligtvis bakom hjulhusen och på bakluckan.
  2. Låt verka i ca 5 min eller i enlighet med tillverkarens rekommendation. Du märker tydligt när medlet börjar verka då det blir lila när det löser upp flygrosten.
  3. Skölj av medlet noggrant.

4. Schamponering

Nu är din bil så ren den kan bli utan att du behövt röra den. Det är nu dags för schamponering för att få bort den sista smutsen.

Använd tvätthandske istället för tvättsvamp

För att minimera risken för repor från kvarvarande smuts rekommenderar vi att du använder en tvätthandske istället för den traditionella tvättsvampen. Tvätthandsken har en bättre absorberingseffekt och kapslar in smutsen till skillnad från en tvättsvamp som behåller smutsen på ytan och kan riskera att repa lacken i högre utsträckning.

Två tvätthinkar istället för en

Vi rekommenderar att du använder två tvätthinkar – en med schampo och vatten och den andra med endast vatten. Med denna uppsättning har du möjlighet att skölja rent din tvätthandske i hinken med vatten innan du doppar ner den i hinken med schampo igen. Du gör det för att få bort smuts från tvätthandsken och således undvika repor.

Börja med bilens renaste ytor först

Trots att bilen nu borde vara förhållandevis ren kan det fortfarande finnas smuts kvar på nedre delen av bilen och vi rekommenderar därför att du börjar uppifrån vid schamponering. Börja alltså med tak och motorhuv och jobba dig successivt nedåt.

Använd fälgborste för fälgarna

Fälgarna brukar oftast vara smutsigaste delen på din bil och därför rekommenderar vi att du använder en fälgborste som enbart är avsedd för dina fälgar.

Nu är du snart klar

  1. Späd schampot enligt tillverkarens instruktioner i en av tvätthinkarna.
  2. Börja schamponera övre delen av bilen och jobba dig nedåt.
  3. Avsluta med att schamponera fälgarna.
  4. Spola slutligen av bilen noggrant

5. Torkning

En del missar hur viktigt det är att torka bilen efter tvätt. Låter du vattnet självtorka fastnar kalk och andra orenheter från vattnet på lacken vilket kan vara riktigt svårt att få bort. Se därför till att alltid torka din bil efter tvätt.

Använder du avmineraliserat/avhärdat vatten slipper du torka din bil

I avmineraliserat vatten, även kallat avhärdat vatten, har kalk och andra partiklar filtrerats bort från vattnet. Det medför att du kan låta vattnet självtorka på bilen utan att få några kvarvarande fläckar. Vissa tvättplatser erbjuder sådant vatten så håll utkik efter detta.

Använd en torkduk

När du torkar din bil rekommenderar vi att vi använder en torkduk för att suga upp allt vatten. Torkdukar är oftast en större mikrofiberduk med en otrolig uppsugningsförmåga som du försiktigt drar över din bil. En torkduk mer skonsam mot lacken än exempelvis sämskskinn eller torkskrapa som lättare riskerar att ge repor på din bil. Det beror på att mikrofiberduken absorberar eventuell kvarvarande smuts, till skillnad från övriga alternativ, där smutsen fastnar på ytan och lättare riskerar att repa din bil.

6. Vaxning

För att bevara glansen och skydda lacken på din bil rekommenderar vi att du applicerar ett sprayvax eller keramiskt sprayvax som avslutande steg i din tvätt.

Sprayvax kan appliceras på torr eller blöt bil

Det finns två olika typer av vax, de som appliceras på torr bil och torkas av samt de som appliceras på våt bil och spolas av. Ingen typ är bättre än den andra utan det är mer en smaksak och du bör välja den du föredrar. Använder du dig av ett vax som appliceras på våt bil gör du förstås detta innan du torkar av bilen.

Arbeta in vaxet på torr bil med en mikrofiberduk

  1. Spraya vaxet i en mikrofiberduk och arbeta in detta successivt över bilen. Gärna panel efter panel för att lättare hålla koll på var du redan applicerat vax.
  2. Avsluta med att gå över bilen igen med en oanvänd mikrofiberduk och polera försiktigt bort eventuella kvarvarande rester av vaxet.
Njut av en ren bil!

Tycker du det verkar för omständigt att tvätta bilen själv?

Boka då en rekond hos dig idag på LÄNK

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]