fbpx

Gör din bil vårfin med en rekond

Visste du att det är förbjudet att använda dubbdäck efter 15 april?

Topp 10 produkter för att tvätta sin bil

Om du är en av dem som gärna vill tvätta din bil själv i en gör-det-själv-hall så finns här en lista med de 10 viktigaste produkterna för att få din bil skinande ren:

1. Tvätthink

En stadig och stor tvätthink på runt 20 liters volym ser till att du har tillräckligt med schampo och vatten för att tvätta även den största bilen. Se till att din hink har en insats (“Grit Guard”) som är ett galler i botten av hinken. Detta används för att undvika att du får in smuts och grus i tvätthandsken som kan repa din bil.

Använd två hinkar för att minimera risken för repor

Är du riktigt seriös rekommenderar vi att du köper två tvätthinkar – en med schampo och vatten och den andra med enbart vatten. Med denna uppsättning sköljer du rent tvätthandsken i hinken med enbart vatten innan du doppar ner den i schampohinken igen. Då minimerar du risken för repor i och med att eventuell smuts då sköljs av i hinken med enbart vatten.

Vi rekommenderar exempelvis denna tvätthink från Tershine: LÄNK

2. Tvätthandske och fälgborste

Tidigare var det vanligt med tvättsvampar vid schamponering av bilen men på den senaste tiden har tvätthandsken blivit ett väldigt populärt alternativ.  Det beror på att tvätthandsken är mer skonsam mot ytan och därav minimerar risken för repor, genom att smutsen absorberas in i materialet på handsken. En tvättsvamp har inte samma absorberingsförmåga och mycket av smutsen stannar istället på ytan vilket riskerar att du repar lacken i en högre utsträckning. Om du är osäker på vilken tvätthandske du ska köpa är detta ett säkert val: LÄNK

Använd en fälgborste till dina fälgar

För att inte smutsa ner din tvätthandske rekommenderar vi även att du köper en fälgborste som du enbart använder för att tvätta dina hjul med. Med en fälgborste kommer du enkelt åt överallt, även in i fälgbanorna om du vill göra rent där också.

3. Mikrofiberdukar

Din bästa vän vid biltvätt. Mikrofiberdukar finns i en rad olika storlekar, “vävslag”, tjocklek (GSM – gram per square meter) och fiberlängd. Vi rekommenderar att du köper olika mikrofiberdukar till följande moment: interiörtvätt, glasrengöring, torkning och applicering av sprayvax.

Vill du lära dig mer om mikrofiberdukar?

Om du vill du nörda ner dig i mikrofiberdukar samt vilken duk du ska ha för respektive moment så rekommenderar vi dig att läsa denna artikel: LÄNK

4. Bilschampo

Det finns ett väldigt stort utbud av olika bilschampon på marknaden idag, vilket kan göra det svårt att veta vilket du ska köpa. Vi rekommenderar ett bilschampo som är pH neutralt för att undvika kalkfläckar efter din tvätt. Bilschampot används för att få bort den smuts som inte försvunnit från avfettningen.

Bilschampon med vax

För att få din bil lite extra glansig på ett snabbt och enkelt sätt finns även bilschampon med vax eller keramiskt vax. Med denna typ av schampo tvättar du och vaxar din bil samtidigt. Viktigt att veta här att vaxets hållbarhet och lyster inte är lika bra som andra typer av vaxer.

Tershine har ett grymt keramiskt schampo som vi rekommenderar: LÄNK

 

5. Alkalisk avfettning

Den vanligaste typen av avfettning är den alkaliska avfettningen. Alkalisk avfettning är en avfettning som har ett pH-värde högre än 7 och alltså är basiskt, även kallat alkaliskt.

Var applicerar jag alkalisk avfettning?

Denna typ av avfettning används för att lösa upp organisk smuts såsom lera, vägdamm, insekter och fågelbajs. Alkalisk avfettning kan användas på hela bilen men det är viktigt att den inte får torka in då den kan lämna märken som är svåra att få bort.

6. Kallavfettning

Har du små svarta prickar på lacken bakom hjulhusen är det kallavfettning du behöver för att få bort dessa. Kallavfettning är en petroleumbaserad avfettning och löser därför upp smuts som tjära, olja, fett och asfaltsfläckar. Denna typ av avfettning behövs i huvudsak på vintern då vinterdäck med dubb river upp väglaget, vilket gör att olja och asfaltsfläckar fastnar på din bil i större utsträckning.

Var applicerar jag kallavfettning?

Vi rekommenderar att du applicerar kallavfettning upp till i höjd med mitten på dörrarna, där det ofta brukar sitta en list. Detta då petroleumbaserad smuts nästan aldrig fastnar på bilen ovanför denna linje samt att kallavfettning kan skada lister och plastdetaljer i och med att även dessa är petroleumbaserade.

Extra tips gällande kallavfettning

Tänk även på att inte späda kallavfettning med vatten då de två vätskorna kommer separeras i behållaren. Slutligen behöver du tänka på vilken typ av sprayflaska/behållare du väljer att applicera kallavfettningen på bilen med då packningarna kan smälta om dessa inte är avsedda för kallavfettning.

7. Fälgrengöring/flygrostborttagare

Om du någon gång undrar vad det är för medel du har och det luktar ruttna ägg så kan du vara säker på att det är flygrostborttagare. Medlet luktar som sagt oftast ganska illa men är väldigt effektivt för att ta bort bromsdamm och metallpartiklar från dina fälgar och lack.

Var applicerar jag fälgrengöring/flygrostborttagare?

Medlet används främst på fälgar men bör även användas på lacken där det bildats små rostprickar som kommer från bromsdamm eller dubbdäck. Dessa rostprickar brukar främst uppstå bakom hjulhusen och är mest synliga på vita bilar.

Hur vet jag att jag har flygrost på min bil?

Är du osäker om du har flygrost på din lack kan du dra med ovansidan av din hand mot lacken. Har du tvättat bilen och den ser ren ut och det fortfarande känns strävt är det garanterat flygrost kvar på lacken.

Hur fungerar fälgrengöring/flygrostborttagare?

Oftast fungerar medlet så att du sprayar på medlet på ytan du vill tvätta, väntar några minuter tills färgen skiftar till lila (detta betyder att medlet har börjat verka) och sedan spolar av.

8. Interiörmedel/APC (All Purpose Cleaner)

Din bästa vän för invändig tvätt av din bil. Detta medel kan i de flesta fall användas på alla ytor invändigt i din bil vare sig det är på klädseln, paneler, läder, mattor eller plast.

Dubbelkolla att du kan använda interiörmedel på lädersäten

Om du har lädersäten bör du dock dubbelkolla på flaskan att medlet funkar för läder då vissa interiörmedel kan torka ut lädret. 

Den här APCn använder vi själva i vår verksamhet och kan gå i god för att den är riktigt bra: LÄNK

 

9. Glasrengöring/fönsterputs/fönsterspray

Den enda ytan invändigt på din bil där du inte kan använda interiörmedel är rutor och displayer. Här används istället glasrengöring som innehåller alkohol vilket gör att du inte får några strimmor/glorior på rutorna då överblivet medel avdunstar från ytan. Rengör gärna även utsidan av dina rutor med glasrengöring för bästa resultat.

Använd även glasrengöring om du har pianolack i din bil

Om du har svart pianolack på din mittkonsol eller instrumentbräda i bilen så använd även glasrengöring även här för bästa resultat.

10. Sprayvax/keramiskt sprayvax

Som avslutande moment när du tvättat din bil rekommenderar vi att du applicerar någon typ av sprayvax eller keramiskt sprayvax för att skydda och öka glansen på din lack. Sprayvax är oftast lättare att applicera än keramiskt sprayvax men har kortare hållbarhet.

Två varianter av sprayvax

Det finns två olika typer av vax, de som appliceras på torr bil och torkas av samt de som appliceras på våt bil och spolas av. Ingen av typerna är bättre än den andra utan det är mer av en smaksak och du bör välja det du föredrar.

Ska du ha ett sprayvax som både är enkelt att applicera och förhållandevis lång hållbarhet rekommenderar vi Tershine Apex +: LÄNK

 

Välj miljövänliga medel för att tvätta din bil

När du köper de medel du vill använda för att tvätta din bil så välj miljövänliga alternativ. Se till att leta efter medel som är Svanenmärkta, märkta med “Bra Miljöval” eller klarar Kemikaliesvepets miljökrav. Det har skett en kraftig utveckling på bra och miljövänliga medel de senaste åren så du behöver inte längre oroa dig för att medlet inte kommer fungera när du väljer miljövänliga alternativ.

4 produkter som inte är lika nödvändiga men ändå bra att ha

1. Däckglans

För att få tillbaka nybilskänslan på din bil rekommenderar vi att du applicerar däckglans på dina däck efter avslutad tvätt. Utöver att däckglansen gör att däcken ser ut som nya skyddar det även mot åldring och sprickbildning.

2. Penslar

Vill du vara riktigt noggrann är ett hett tips att köpa några penslar för att komma åt trånga utrymmen som du annars inte lyckas komma åt med din tvätthandske eller mikrofiberdukar.

Var ska du använda dina penslar?

För invändig tvätt så se till att använda en pensel för att borsta bort damm i skarvar och ventilationsgaller. Utvändigt kan du använda en pensel för att komma åt runt emblem, lister och takräcken. Har du riktigt många ekrar på dina fälgar är det även användbart med en pensel för att ta bort smuts kring dessa.

3. Rengöringsborste för skruvdragare

Det här är en klockren produkt för dig som har tygmattor eller vill rengöra dina textilsäten eller golvmattor.

Hur använder jag en tygborste för skruvdragare?

Spruta bara på rikligt med interiörmedel på ytan som ska rengöras och använd en skruvdragare med borsten monterad, så är det enkelt att jobba bort fläckarna.

Finns en rad olika borstar men denna tycker vi själva funkar väldigt bra: LÄNK

4. Djurhårsborste/interiörborste

Har du ett djur som hårar i din bil är det här ett måste för dig. Vi har testat ett gäng olika varianter av dessa borstar och har kommit fram till att de med borststrån i silikon är de som fungerar bäst. 

Hur använder jag en djurhårsborste?

Använd borsten i samband med att du dammsuger din bil genom att skrapa med borsten på ytan med hår på. Djurhåren lossnar enkelt och kan sedan dammsugas upp direkt.

Tycker du det verkar för omständigt att tvätta bilen själv?

Boka då en rekond hos dig idag på LÄNK

© 2024 Carmee AB

Kontakt

Kontakt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]