fbpx

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Hur tvättar man mikrofiberdukar?

Mikrofiberdukar är både dyra och känsliga vilket innebär att det är viktigt att de tvättas på rätt sätt för att hålla så länge som möjligt. Tar du hand om dina mikrofiberdukar kan de överleva fler än hundra tvättar. Här kommer därför en kort och enkel guide på vad du ska tänka på när du tvättar dina dukar:

1. Sortera dukarna innan tvätt

Se till att hålla isär olika typer av dukar vid tvätt. Detta då ex. en långhårig duk kan avge fibrer under tvätt som en glasduk drar åt sig. När du sedan ska tvätta rutorna med glasduken kommer den lämna ifrån sig fibrer på rutan som är svåra att få bort. Precis som med vanlig tvätt är det även viktigt att du sorterar dukarna efter färg för att undvika missfärgning.

2. Blanda aldrig mikrofiber med andra material

Tvätta aldrig mikrofiber med din vanliga tvätt. Det medför att ludd från den vanliga tvätten fastnar i mikrofiberdukarna. Luddet är näst intill omöjligt att i ett senare skede få bort (vi har testat själva).

3. Tvätta i högst 60°C

Tvättas mikrofiber i för hög temperatur smälter fibrerna i duken. Det gör att duken blir strävare och tappar sin absorptionsförmåga vilket medför att den blir värdelös på att dra åt sig smuts. När vi tvättar dukar själva har vi tvättat i upp till 60°C, vilket har fungerat bra för oss men är du osäker kan du gå ner till 40°C och ändå få ett bra tvättresultat.

Om din tvättmaskin har har en inställning som tillför extra mycket vatten så använd gärna den för att underlätta ytterligare att skilja smutsen från dukarna.

4. Använd rätt tvättmedel

Det finns speciella tvättmedel avsedda för tvätt av mikrofiber som vi rekommenderar att du använder. Ett exempel är Refresh från Tershine: LÄNK. Medlet är framtaget för att effektivt lösa upp vax och polermedel. Vill du hellre använda ett vanligt tvättmedel så se till att det är ett flytande medel utan sköljmedel och parfymer. Skulle du välja ett pulvermedel finns det risk att allt pulver inte löses upp och stannar kvar i mikrofiberduken, vilket kan leda till att du repar ytan du ska använda duken på. Sköljmedel och parfymer bör du undvika för att de lägger sig som ett lager över mikrofibrerna och därav försämrar dess

5. Gör dukarna extra rena med ättiksprit

Häll i 0,5-1 dl 12 % ättiksprit i sköljmedelsfacket när du tvättar dina dukar så blir de extra rena och fluffiga. Då ättiksprit är surt hjälper det framförallt till att ta bort ev. rester av polermedel, vax, förseglingar etc. i dukarna (funkar även riktigt bra när du ska tvätta polertrissor) men även smuts och dålig lukt som det lätt blir i dukar som ligger fuktiga en längre tid. Viktigt att poängtera att du inte får hälla ättikspriten i tvättmedelsfacket eller direkt i maskinen då den neutraliserar tvätteffekten hos tvättmedlet i och med att ättiksprit är surt och tvättmedel basiskt = neutralt.

6. Torkning

Vill du att det ska gå fort att torka dina dukar kan du torktumla dem på låg värme. Det är dock viktigt att du då ser till att behållaren där ludd samlas är ren så att inte eventuell ludd fastnar i dukarna. Det går även lufttorka mikrofiberdukar men se då till att dem torkas inomhus i ett rent rum. Det är för att säkerställa så att inte damm eller smutspartiklar fastnar i dukarna under torkningen. Har du långfibriga dukar rekommenderar vi att du kör dessa i torktumlaren så att de får tillbaka sin positiva laddning.

Tvätta alltid dina nya mikrofiberdukar innan de används

Det är även viktigt att se till att alltid tvätta dina nya mikrofiberdukar innan du börjar använda dem för att undvika att de luddar. Har dina nyinköpta dukar tvättlapp ska du även se till att rycka av denna för att undvika repor om du ska använda duken på bilens lack.

Hur förvarar man mikrofiberdukar?

I och med att mikrofiber drar åt sig smuts är det viktigt att dessa förvaras i ett rent och stängt skåp eller försluten behållare. Precis som vi nämnt tidigare vill du undvika att mikrofiberdukarna utsätts för miljöer där de kan samla damm eller andra luftburna partiklar som annars lätt fastnar i dem.

Innan du förvarar dukarna är det bra att inspektera varje duk för att säkerställa att det inte sitter kvar några lösa partiklar eller att någon duk är skadad. Det är även bra att vika ihop dukarna innan du placerar dem i förvar då det gör det enklare för dig när det är dags att använda dem igen.

Skulle du råka tappa en mikrofiberduk bör du alltid slänga den i smutsen direkt, då smuts garanterat har fastnat i duken och kommer skada ytan du ska använda duken på.

Har du eller någon du känner inte tid att tvätta sin bil själv? Boka då en rekond hos dig idag på LÄNK

© 2024 Carmee AB

Kontakt

Kontakt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]