fbpx

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Trött på att det är fullt med pollen på din bil? Boka en Minirekond hos dig idag!

Biltvätt på vintern

De flesta undviker helst att tvätta bilen på vintern, då det är kallt och bilen ändå blir smutsig direkt efter tvätten. Men det många inte tänker på är att det faktiskt är viktigare med biltvätt på vintern än på sommaren. På vintern utsätts bilen för så kallat “dubbsmuts”, vilket är smuts som rivs upp från vägbanan från vinterdäck med dubb. Smutsen är en blandning av salt, tjära och annan smuts som fäster hårt på lacken och kan leda till rostangrepp om det inte tas bort i tid.

Varför tvätta bilen på vintern?

Nedan listar vi de 5 viktigaste anledningarna varför du ska tvätta din bil på vintern:

  1. Vintersmuts (“dubbsmuts”) ökar risken för rostangrepp – “dubbsmuts” är som det låter, smuts som rivs upp från vägbanan från vinterdäck med dubb. Denna smuts innehåller salt, tjära och annan smuts som kan leda till rostangrepp och att din lack blir matt om den får sitta för länge på bilen. 
  2. Svårt och omiljövänligt att få bort smutsen om den får sitta för länge – att tvätta sin bil regelbundet medför att smutsen är lättare att få bort vilket leder till att du inte behöver använda dig av starka rengöringsmedel i lika hög grad vid biltvätt. Detta är framförallt bra för miljön men också för din plånbok då du kan välja enklare alternativ vid biltvätt för att få bort smutsen på din bil.
  3. Undvika att kameraberoende funktioner slutar fungera – moderna bilar med parkeringsassistans och självkörning kräver att kamerorna på bilen är rena för att dessa funktioner ska fungera.
  4. Du syns bättre i trafiken – en smutsig bil syns sämre än en ren, särskilt i mörker. När det är vinter täcks bilen av både snö/is och smuts snabbare, vilket gör att lacken, lampor och registreringsskyltar förlorar sin reflektionsförmåga. Det är till och med så att polisen kan ge dig böter om dina registreringsskyltar är så smutsiga eller snötäckta att de är svårlästa.
  5. Vaxad lack håller sig ren längre – vill du undvika att behöva tvätta bilen allt för ofta under vintern rekommenderar vi att du vaxar lacken på din bil. En vaxad bil medför att lacken får bättre smuts- och vattenavvisande funktion vilket leder till att din bil hålls ren längre.

Hur ofta ska man tvätta bilen på vintern?

Om du använder din bil dagligen ska du helst tvätta din bil varje/varannan vecka men om du inte har tid eller ork att tvätta din bil så ofta ska du minst tvätta den en gång i månaden på vintern.. Självklart spelar det roll hur mycket du använder din bil samt var och hur långt du åker varför du får känna dig för vad som passar bäst för dig.

Hur tvättar du bilen i minusgrader?

Som vi tidigare nämnt rekommenderar vi oavsett säsong att du undviker biltvätt själv hemma själv pga. miljögifter som rinner ut i våra dagvattenbrunnar vid tvätt. Du kan läsa mer om detta i följande inlägg LÄNK. Vi rekommenderar istället att du åker till en gör-det-själv-hall eller en bilrekond där de handtvättar din bil. Väljer du att åka till en gör-det-själv-hall så se till att använda dig av en ren tvätthandske och ren hink så att du minimerar risken att repa din bil.

Kan Carmee rekonda bilar på vintern?

Vi kan tyvärr inte rekonda bilar utomhus på vintern i och med att vattnet och medlen vi använder fryser. Om din bil står i ett varmgarage där det är tillåtet att tvätta bilar inomhus kan vi självklart även hjälpa till att rekonda din bil.

4 smarta vintertips för bilägare

Utöver att hålla sin bil ren vill vi även dela med oss av 4 smarta tips för dig som använder din bil under vintertid:

  1. Fyll på med temperaturtålig spolarvätska – se till att du har en välfylld spolarvätskebehållare, då det går åt extra mycket spolarvätska på vintern på grund av dubbsmutsen. Det är även viktigt att du kontrollerar att din spolarvätska inte fryser vid minusgrader. Detta då den annars kan förstöra slangar och kopplingar i spolarvätskesystemet. Använd helst en spolarvätska som tål temperaturer ner till -20 grader.
  2. Använd silikonstift på dörrlisterna – har du någon gång varit med om att du inte fått upp en bildörr pga. att den frusit igen? Undvik detta genom att applicera silikon på alla gummilister på dörrar och baklucka. Ett tips är att köpa ett stift istället för en tub eller spray då du slipper kladd och spill. Exempelvis detta silikonstift från Mekonomen: LÄNK
  3. Värm upp din motor/dina batterier innan du kör – de flesta nya bilar idag har möjlighet att genom fjärrstyrning på ett enkelt och smidigt sätt kunna värma upp motorn eller sina batterier (om elbil). Att värma upp sin motor eller sina batterier (för elbilar) innan start rekommenderas för att minska bränsleutsläppen (öka körsträckan för elbilar) och undvika onödigt slitage.
  4. Slipp skrapa rutor genom att värma upp kupén – nästan alla elbilar och även flera nya fossildrivna bilar har möjligheten att värma upp kupén i sin bil genom fjärrstyrning. Undvik att skrapa dina rutor genom att någon minut innan det är dags att använda din bil sätta på värmen i kupén genom din telefon.
  5. Använd låsspray i alla lås – för dig som har en äldre bil med nyckellås rekommenderar vi att du applicerar låsolja i dina lås för att undvika att dessa fryser igen. En spray är lättast att använda sig av då oljan kommer åt överallt i låset samt att du även här undviker kladd och spill. Vi rekommenderar exempelvis den här låssprayen från Mekonomen: LÄNK


Boka bilvård hos dig på LÄNK

© 2024 Carmee AB

Kontakt

Kontakt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]