fbpx

Vi håller den mobila verksamheten stängd from 1 dec - 31 mars. Under tiden tar vi in bokningar i våran lokal.

Vi håller den mobila verksamheten stängd from 1 dec - 31 mars. Under tiden tar vi in bokningar i våran lokal.

Den stora guiden om mikrofiberdukar

På Carmee är mikrofiberduken vårt främsta verktyg för att rengöra våra kunders bilar. Med anledning av det, har vi också lagt väldigt mycket tid på att förstå produkten och dess material för att kunna använda den på bästa sätt. Om du är intresserad av att lära dig mer om mikrofiber och mikrofiberdukar har vi i detta inlägg samlat allt du någonsin kan tänkas behöva veta gällande detta material och produkt.

Vad är mikrofiber?

Mikrofiber är en speciell sorts syntetisk textilfiber som vanligtvis består av polyester och polyamid. Som det låter är mikrofiber extremt tunna. De är ungefär lika tjocka som en femtedel av diametern på ett människohår! Det här är anledningen till att materialet är så pass bra på att absorbera smuts och anledningen till att det används flitigt inom bilvård.

Hur fungerar mikrofiber?

Om du tittar på ett tvärsnitt på en mikrofiber så ser du att det ser ut som en asterisk (*) till skillnad från ex. ett bomullsfiber som ser ut som en cylinder.

Mikrofiberns utseende gör så att smuts och vätska enkelt fångas in i fibrerna, till skillnad mot bomullsfibern som tenderar att knuffa runt smuts och vätska istället för att absorbera den. På grund av fiberns utseende är även fibrerna positivt laddade (kan märkas tydligt på en ny långhårig mikrofiberduk) vilket hjälper till ytterligare att absorbera smuts och vatten som är negativt laddade.

Fördelarna med mikrofiber

Här kommer en lista på de främsta fördelarna med mikrofiber:

  1. Drar till sig smuts – som vi tidigare nämnt gör mikrofiberns positiva laddning och utseende den perfekt för att dra åt sig och absorbera smuts och vätska. 
  2. Högabsorberande – mikrofiber kan absorbera mer än tio gånger sin egen vikt i vätska!
  3. Tåligt och hållbart – på grund av materialets beståndsdelar och “finfibrighet” gör det materialet starkt och hållbart. En mikrofiberduk kan klara över 100 tvättar om den tas om hand väl.
  4. Kostnadseffektivt – på grund av hållbarheten gör det även materialet kostnadseffektivt då du kan återanvända dina mikrofiberdukar många gånger.
  5. Luddfritt – efter första tvätten är de flesta högkvalitativa mikrofiberdukar luddfria.
  6. Behåller sin form – mikrofiberdukar krymper eller förstoras inte av att användas eller tvättas varför dom behåller sin storlek och absorberande egenskaper längre.

Vad är GSM?

GSM står för grams per square meter (g/m^2) och är ett mått för hur tungt materialet är. De flesta mikrofiberdukar är mellan 200-350 GSM men det finns dukar som kan vara upp till 600 GSM och högre. Mikrofiberdukar med högt GSM är oftast tjockare och fluffigare än dukar med lägre GSM. Ta dock inte för givet att det bara är tjocka och fluffiga dukar som har högt GSM då det finns undantag från detta som exempelvis Waffle-dukar (se rubrik Waffle) som inte alls är fluffiga men som också har högt GSM.

Vad för GSM ska jag ha på mina dukar?

För att rengöra ytor som inte är lika känsliga för repor som exempelvis interiören på din bil eller glas rekommenderas dukar på mellan 200-350 GSM. 

För mikrofiberdukar som ska användas på lacken på din bil rekommenderar vi att du använder minst 300 GSM och gärna högre än så. Detta då dessa dukar kan absorbera smutsen bättre och då minimera risken för repor.

Blandning - polyester och polyamid

En annan viktig aspekt att ta hänsyn till för mikrofiberdukar är blandningen mellan polyester och polyamid. I vissa fall skrivs blandningen ut enbart i siffror som exempelvis 70/30 eller 80/20. Det första talet och den del som alltid är störst är polyester och det andra och lägre talet är polyamid. Polyestern ger duken dess struktur och polyamiden ger duken högre densitet och absorptionsförmåga. 

En bra blandning för mikrofiberdukar som används till bilvård eller antingen 70/30 eller 80/20.

Vik din mikrofiberduk innan användning

Vi ser allt för ofta att personer som använder mikrofiberduk tar duken och börjar rengöra eller torka utan att ha vikt den först. Ser du till att vika din duk innan du börjar arbeta med den kan du arbeta effektivare. Genom att vika duken kan du systematiskt byta till en ren sida på duken när den du använder blivit smutsig. Då kan du både använda din mikrofiberduk längre samt undvika att smuts på duken hamnar på rena ytor på din bil.

Vilken storlek ska jag ha på mikrofiberduk?

Mikrofiberdukar kommer i en rad olika storlekar och olika storlekar är bra för olika områden. Den vanligaste storleken är 40×40 cm och passar utmärkt för de flesta ändamålen. En annan vanlig storlek är 40×60 cm och passar dig som vill använda samma duk en längre tid på bilen eller vill ha en duk som absorberar mer vätska. Det beror på att en 40×60 cm duk kan vikas så att du får 16 sidor att jobba med till skillnad mot en 40×40 cm duk där du får 8 sidor att jobba med. Om du vill köpa en mikrofiberduk för att enbart torka din bil rekommenderar vi ännu större storlekar, runt 60×90 cm passar bra för detta ändamål.

Vanligaste typerna av mikrofiberväv

Mikrofiberväven kan vara sydd på olika sätt för att ge mikrofiberduken olika egenskaper och ändamål. Nedan listar vi de vanligaste typerna av mikrofiberväv och deras olika ändamål. 

Terry

Den vanligaste typen av väv för mikrofiberdukar. Fibrerna är korta eller mellanlånga och öppna, ihopbuntade i små grupper vilket gör att det är en bra allround väv. Det är en kostnadseffektiv väv som absorberar smuts och vätska samt har låg risk att ludda.
Väven har ett GSM-tal mellan 200-400.

Two-pile

Two-pile-väven har en sida med korta fibrer och den andra med långa fibrer. Det är en populär väv på grund av sin mångsidighet. Den långfibriga sidan lämpar sig väl för att använda med quick detailers, sprayvax och ta bort lösa partiklar. Den kortfibriga sidan används för att ta bort ex. polermedel och vax.

Plush

Plush-väv har långa och oftast mjuka fibrer på båda sidor av duken. De långa fibrerna blir ett dämpande lager mellan duken och ytan varför väven passar väldigt bra för känsliga ytor, som exempelvis lacken på en bil. Den här typen av väv används för att ta bort vax och polermedel, waterless wash, sprayvax och torkning.

Pearly

Pearly-väven liknar terry-väven då den också är kortfibrig men med skillnaden att pearly-vävens fibrer är som öglor till skillnad från terry-väven som har öppna fibrer. Pearly-väven lämpar sig därför väl till att ta bort kvarvarande polermedel och vax.

Waffle

Waffle-väven har inte lösa fibrer på samma sätt som övriga väver utan de är istället sammanvävda till ett mönster som liknar en våffla (därav sitt namn). På grund av att fibrerna är sammanvävda är denna väv luddfri, vilket gör att den lämpar sig för att tvätta rutor med. Våffelmönstret gör även att väven är väldigt bra på att absorbera vatten och därför är den också lämplig för torkning.

Chenille

Signifikant för denna typ av väv är de tjockare “mikrofiberfingarna”. Dessa “fingrar” medför att kontaktytan blir stor vilket gör att smuts kan absorberas in mellan “fingrarna” på ett smidigt sätt. På grund av detta är denna väv populär på tvätthandskar och tvättsvampar.

Diamond

Diamond-väven är döpt efter sitt diamantliknande mönster. Det är en modifierad version av den klassiska glassduksväven som kan ge strimmor vid tvättdrag i fibrernas riktning. Diamantmönstret undviker dessa strimmor samtidigt som det är luddfritt och därför lämpar sig väl för rengöring av glas.

Var ska jag köpa mina mikrofiberdukar?

Vi rekommenderar att du inte väljer de billigaste mikrofiberdukarna du kommer över om du vill använda dessa på din bil och framförallt på lacken. Dukar med bra kvalité och lång hållbarhet kostar ungefär från 30 kr/duk och uppåt. Är du osäker på varifrån du ska köpa dina dukar så rekommenderar vi exempelvis Autodude som har ett stort urval av högkvalitativa dukar: LÄNK

Hur tvättar man mikrofiberdukar?

För att inte göra det här inlägget hur långt som helst har vi valt att dela upp tvättandet av mikrofiberdukar i ett eget blogginlägg. Mer information hur du ska tvätta dina mikrofiberdukar hittar du alltså här: LÄNK

Är det något vi missat i denna guide eller vill du ha mer tips om mikrofiberdukar?
Släng iväg ett mail till oss på [email protected] så berättar vi gärna mer.

Har du eller någon du känner inte tid att rekonda sin bil själv? 

Boka då en rekond hos dig idag på LÄNK

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]