fbpx

Få tillbaka nybilsglansen med en utvändig rekond

Få tillbaka nybilsglansen med en utvändig rekond

5 tips för att göra bilen vårfin

Våren närmar sig med stormsteg, dagarna blir ljusare och därmed kanske du redan märkt hur smutsig din bil är och att det nu är dags att göra den ordentligt ren från vintersmutsen. 

Det kanske inte är helt självklart hur du gör din bil redo för våren så här kommer därför 5 tips för hur du gör din bil vårfin:

1. Gör din bil ren från “dubbsmutsen”

Under vintern samlar din bil på sig så kallad “dubbsmuts” vilket är som det låter, smuts som rivs upp från vägbanan från vinterdäck med dubb. Denna smuts innehåller framförallt tjära och metallpartiklar som är svåra att få bort genom en vanlig tvätt. För att få bort denna typ av smuts behövs olika typer av bilvårdsmedel. För att få bort tjäran behövs kallavfettning eller asfaltslösare och för metallpartiklarna behövs flygrostborttagare. I vissa fall sitter smutsen så pass hårt i lacken att de inte går bort med bara medel utan då behöver också din bil “leras” för att bli helt ren. Då används ett speciellt medel och lera som man gnuggar försiktigt med på lacken för att få bort den sista smutsen. När din bil “leras” får den små tvättrepor och det rekommenderas då därför att den poleras vilket vi kommer till i nästa steg.

2. Få tillbaka glansen genom polering

På grund av. “dubbsmutsen” som vi har i Sverige så slits lacken på våra bilar extra snabbt vilket gör att de blir matta och tråkiga. För att få tillbaka glansen och få bort reporna från lacken rekommenderas att du polerar din bil. När man polerar slipas en väldigt tunn hinna bort från klarlacken vilket gör att alla ojämnheter i den jämnas ut och lacken därmed blir glansig och slät igen. När man talar om polering så brukar orden “enstegspolering” och “tvåstegspolering” att nämnas och det är alltså som det låter, att man polerar i ett eller två steg. Om du vill få bort så mycket repor som möjligt rekommenderas en tvåstegspolering då din bil poleras i första steget med ett grovt polermedel som får bort reporna. 

Efter detta steg brukar oftast en hinna vara kvar på lacken (även kallad haze och/eller hologram) som man då polerar bort i det andra polersteget. Vid en enstegspolering används istället ett polermedel som inte är lika grovt som vid en tvåstegspolering för att undvika haze och hologram men samtidigt försöka få bort så mycket av reporna på lacken som möjligt. 

Efter att lacken har polerats är det dags att skydda den vilket kommer härnäst.

3. Skydda lacken med vax eller lackskydd

När din bil är nypolerad och fin vill du självklart att den ska behålla sin glans så länge som möjligt. Nu är det då alltså dags för att skydda din lack med antingen ett vax eller någon typ av lackskydd. Det finns flera olika varianter av både vax och lackskydd samt hur de appliceras. Varianterna hur de appliceras är antingen genom att sprayas på lacken eller att appliceras för hand eller med polermaskin. Enklaste varianten är de vax eller lackskydd som sprayas på lacken och som sedan “buffas” av. Dessa brukar oftast ha en kortare hållbarhet, från någon vecka upp till ungefär 3 månader. Varianterna som appliceras för hand eller med polermaskin har en lite längre hållbarhet på ungefär 3-6 månader. Om du istället vill ha ett mer långvarigt skydd rekommenderas att du lägger ett keramiskt lackskydd på din bil, vilken har en hållbarhet på flera år (oftast runt 3 år). Då slipper du även polera din bil flera år framöver då det keramiska lackskyddet skyddar lacken från att bli smutsig och matt.

4. Glöm inte att även göra rent insidan av bilen

När utsidan av bilen är ren och skyddad är det dags att gå över till insidan. Vinterslasket gör att det snabbt blir smutsigt även i bilen vilket gör att många tycker det är lönlöst att försöka hålla insidan ren på vintern. Detta kanske även medfört att du inte brytt dig lika mycket om skräp och spill i bilen vilket gör att det är dags för en ordentlig storstädning. Börja alltid med att tömma bilen på skräp innan du går igång med dammsugaren. När dammsugningen är klar är det dags att göra rent alla plastdetaljer med ett så kallat interiörmedel eller “allrengöring”. Slutligen putsas fönster, displayer och ev. pianolack sen är bilen som ny igen.

5. Gör rent i motorrummet

Även motorrummet på din bil behöver göras rent emellanåt vilket är lätt att glömma bort. Det bör göras innan exteriören rengörs då det annars lätt skvätter från motorrummet när det rengörs men vi har valt att lägga denna sist i ordningen då de tidigare punkterna är viktigare att adressera. När motorrummet rengörs är det viktigt att du håller dig borta från elektroniken med högtryckstvätten. Är du osäker kan du täcka känsliga elektriska komponenter med plastpåsar för att vara säker på att de inte skadas. 

För att göra det extra snyggt och hålla plastytorna rena så länge som möjligt finns det speciella sprayer till motorrummet att spraya på. Ex. Koch-Chemies Motorplast (https://www.sgatrading.se/bilvard/exterior/gummiplast/koch-chemie-motorplast-500-ml) som vi själva använder i vår verksamhet och gör så att motorrummet ser ut som nytt igen.

Vill du också göra din bil vårfin men tycker det verkar för omständligt att göra det själv?

Boka då rekond hos dig idag på LÄNK

© 2024 Carmee AB

Kontakt

Kontakt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt på valfri tjänst!

[bookly-form]